Grauwe Sovjetstraten

De foto’s in “Ulitsa” van Leo Erken lijken te gaan over een voorbije wereld: vaak grauwe beelden van desolate straten met een portret van Lenin en van militairen. Maar grote delen van de voormalige Sovjet-Unie en van Centraal Europa en de Balkan hebben nog eenzelfde fascinerende grauwheid.

Ulitsa betekent straat in het Russisch en Erken stelde het boek samen van de overwegend zwart-witte foto’s die hij tussen 1987 en 2003 maakte en die vaak in kranten werden gepubliceerd. De onderschriften zijn in het Russisch en het Engels.

Het staartje van de socialistische status is zichtbaar: er zijn foto’s bij van de Bulgaarse leider Zjivkov en van de Poolse leider Jaruzelski en van de Roemeense dictator Ceausescu.Dat was een ellendige tijd voor velen. Maar niet veel minder ellende tonen de foto’s van na de val van het socialisme rond 1990.

Straatkinderen in Moskou en een tehuis van achtergelaten gehandicapte kinderen. Daarbij de wrange aantekening dat Russische ouders gehandicapte kinderen mogen afgeven aan zo’n tehuis. Drugsgebruikers, kromgegroeide oude dametjes in Abchazie, een kerkhof met slachtoffers van de oorlog tussen Armenië en Azerbejdzjan.

De geportretteerden lachen nooit, of bijna nooit. Des te meer welkom is de flirterige blik van het rokende meisje bij het Graf van de Onbekende Soldaat dat te horen krijgt dat ze daar moet weggaan. Niet voor niets, denk ik dan, staat deze foto uit 2000 op het omslag.

(Ulitsa Street, Eastern Europe and the former Soviet Union 1987-2003. Prijs € 34,50)