De truc met het lege stembiljet

Armenie, 18 februari 2013, presidentsverkiezingen. De zittende man, Serzj Sarkisian, mocht weer vijf jaar aanblijven. De uitslag werd met gelatenheid en cynisme ontvangen. Zijn opponent sprak van omkoping en fraude en eiste, tevergeefs, de overwinning op.

De Armeense televisiezender Gala TV bracht een reportage over het vervoeren naar stemlokalen van mensen die onder druk zouden zijn gezet om op Sarkisian te stemmen. De zender toonde daarbij beelden van het aanbieden van geld in ruil voor een stem.

Volgens Gala TV werd gebruik gemaakt van de "truc met het lege stembiljet". Die gaat zo. Als groep die baat heeft bij de status quo zorg je dat je een stapeltje stembiljetten te pakken krijgt. Dat doe je bijvoorbeeld als deze gedrukt worden. De door jou ingevulde biljetten geef je aan arme senioren. Die moeten die biljetten in de stembus deponeren. Het aan hen uitgereikte lege biljet moeten ze vervolgens bij jou inleveren. Daar geef je hun geld voor. Daarna breng je die biljetten op dezelfde manier in de circulatie. Enzovoort. Aldus Gala TV.