Het bad van Aphrodite

Het is een vreemde gewaarwording dat je in EU-land Cyprus je paspoort moet laten zien als je naar het noordelijke deel wilt. Dat is sinds 1974 bezet door Turkije. Een grote gothische christelijke kerk is er omgebouwd tot moskee.

De rest van het eiland lijkt wel bezet door Russen. Russisch sprekende obers, Russische menu’s, radio, reclame, toeristen, expats, ‘biznesmen’. Gelukkig ook cultuur, mede gefinancierd door die Russische biznesmen. Er staat een fraai standbeeld van de grote Russische dichter Aleksandr Poesjkin in Limassol, aan de zuidkust.

Langs die kust veel hotels met overvloedige buffetten, die appelleren aan het oerinstinct van jagers. Eet zoveel je kunt want je weet niet of er morgen weer een hert voorbijkomt.

Niet ver van havenstad Paphos staan toeristen dromerig te staren naar een stinkend poeltje waar de Griekse godin Aphrodite gebaad zou hebben. In de buurt van Paphos kwam zij aan land nadat zij was geboren uit een ‘whirlpool of blood and seminal fluid foments, fizzes and foams’, zoals Stephen Fry schrijft in zijn prachtige boek Mythos over deugden en ondeugden van mensen en Griekse goden.