Suppoost

SCHILDERIJEN

De zojuist overleden Charles Aznavour zong een mooi lied over het moeilijke maar ook romantische kunstenaarsbestaan in Parijs, "La Bohème". Het gaat over hoe een kunstenaar en zijn vriendin in een krot leefden en om te overleven een schilderij ruilden voor een warme maaltijd.

Dat woord bohème en de betiteling van kunstenaars als bohemiens herinnert aan Bohemen (Tsjechië). Uit dat land kwamen zigeuners die bohemiens werden genoemd. Kunstenaars leidden wat zij dachten dat het vrije leven van een zigeuner was.

Dit is een fascinerende foto. Hier staat een plichtsgetrouwe suppoost die enkele kostbare vrouwenschilderijen bewaakt. Maar dat is helemaal geen suppoost. Het is de schilder van die doeken zelf: François Kupka. Als Frantisek Kupka geboren in -nota bene- Bohemen, toog hij naar Frankrijk, waar hij naam maakte. Maar verre van een bohemien, zoals hij hier staat op zijn eigen expositie in Parijs in 1936.

In Praag is momenteel een overzichtstentoonstelling van het werk van Kupka (1871-1957) te bezichtigen en deze foto hangt er ook. Als je langs al die werken loopt, zie je vele stijlen. Er hangt zelfs een bijna-Mondriaan. Het duizelt je en je kunt hem niet echt in een hokje plaatsen. Op die foto lijkt hij een saaie man, maar zijn leven was bewogen. In de Eerste Wereldoorlog vocht hij voor Frankrijk als lid van de Tsjechoslowaakse legioenen.  

(Oktober 2018)