Rembrandt gekaapt

CITYMARKETING

Amsterdam heeft Rembrandt gekaapt. Die stad maakt internationaal goede sier met de schilder die in Leiden werd geboren en daar bijna 25 jaar woonde voordat hij naar Amsterdam vertrok. Maar Leiden doet niet lullig en eert hem uitbundig in het Rembrandtjaar 2019, 350 jaar na zijn dood.

Hier vind je een formidabel programma van Leidse festiviteiten voor het Rembrandtjaar. Met wandelroutes langs plaatsen in de stad die iets met Rembrandt te maken hebben. Er is de Young Rembrandt Studio, en de Latijnse School die hij bezocht heet hier de Young Rembrandt School. Museum De Lakenhal organiseert een expositie over Rembrandt en de Gouden Eeuw.

Groots kostuumdrama

Een hoogtepunt was het weekend van 13 en 14 juli toen een deel van de binnenstad was omgetoverd in een stadsbeeld uit de tijd van Rembrandt. Een paar honderd vrijwilligers en vrijwilligsters beeldden Leidse burgers uit die tijd uit. Dat was ontzettend goed gedaan. Het was een groots historisch kostuumdrama met lakenhandelaren, verkopers, lichtekooien en bedelaars dat het aanbod van Netflix naar de kroon steekt.

Shaffy

Rembrandt is niet de enige die door Amsterdam werd gekaapt. Het gebeurde ook met Ramses Shaffy. Het is stuitend om op muzikaleontdekkingen.nl het volgende te moeten lezen: “Hij werd op achtjarige leeftijd in Parijs op de trein gezet door zijn moeder om alleen te reizen naar Amsterdam waar hij geadopteerd zou worden. Zijn leven speelt zich in de stad af.” Maar het was in Leiden waar hij opgroeide in een pleeggezin. Pas na zijn jeugd zocht hij zijn geluk in de hoofdstad. Leiden laat zich niet kennen. In juni werd achter het Leidse station een kunstwerk onthuld. Het is een boog. Uitgespaard tegen de blauwe lucht staan de woorden ‘Hoog Sammy kijk omhoog Sammy’.

Pilgrim Fathers

Het gaat te ver om te beweren dat de Verenigde Staten de Pilgrim Fathers hebben gekaapt, hun grondleggers. Het is wel zo dat deze godsdienstvluchtelingen uit Engeland in Leiden liefdevol asiel kregen voordat zij ‘m in 1620 naar Amerika smeerden ‘seeking a more abundant life’. Het versmade Leiden deed er, opnieuw, niet lullig over. De Pilgrim Father kregen er gedenktekens en een eigen museum.

(Juli 2019)